Επικοινωνία

Εκδρομές

Τέλενδος

Η Τέλενδος είναι ένα όμορφο -και άγνωστο σε πολλούς- μικρό νησάκι απέναντι ακριβώς από την Κάλυμνο. Κάποτε τα δύο νησιά ήταν ενωμένα μεταξύ τους, αλλά το 535 μ.Χ. χωρίστηκαν από φυσικά αίτια και έκτοτε απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο. Η έκταση της Τελένδου είναι 5 τ.χλμ. και στο λιμάνι της βρίσκεται ο μοναδικός οικισμός της με λίγους κατοίκους, οι οποίοι ζουν κυρίως από τα σφουγγάρια. Μπορείτε να μεταβείτε στην Τέλενδο μέσα σε 20 λεπτά με καΐκι από την Κάλυμνο, και ειδικότερα από τις Μυρτιές.

Γυμνό από πολλά δέντρα αλλά πλαισιωμένο από υπέροχη θάλασσα και μαγευτικές παραλίες, το νησάκι αυτό είναι ιδανικό για μια μονοήμερη εκδρομή, καθώς μπορείτε να περπατήσετε στα πανέμορφα δρομάκια του και να απολαύσετε μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια.

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία και έχουν διάθεση εξερεύνησης, προτείνεται μια  επίσκεψη στο παλιό εκκλησάκι και το ερειπωμένο κάστρο του Αγίου Κωνσταντίνου. Για να φτάσετε εκεί ακολουθείτε το καλοσχηματισμένο μονοπάτι που αρχίζει από το λιμάνι της Τελένδου και εκτείνεται προς τα βόρεια, παράλληλα με τη θάλασσα. Μετά από περίπου μια ώρα διαδρομής θα βρείτε σχετική σηματοδότηση που θα σας κατευθύνει προς το μοναστήρι. Εναλλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα που θα σας μεταφέρει στο λιμανάκι που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι. Από εκεί, ακολουθείτε για 20 λεπτά περίπου το μονοπάτι που οδηγεί κατευθείαν στο μοναστήρι.

Εάν βρεθείτε τον Δεκαπενταύγουστο στην Τέλενδο θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά το παραδοσιακό γλέντι που γίνεται με αφορμή την εορτή της Παναγίας. Πολύ όμορφη εμπειρία που αξίζει να ζήσετε επίσης, αποτελεί η Γιορτή της Πανσελήνου, που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στην Τέλενδο και εορτάζεται με δυνατή μουσική μέχρι το πρωί, μπροστά στην παραλία.

 

Ψέριμος

Εάν διαθέτετε αρκετές μέρες μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ψέριμο, τη λεγόμενη και Κάπαρη. Το μικρό νησάκι με τους λιγοστούς κατοίκους (περίπου 40), που είναι διάσημο για την αυτοφυή του κάπαρη, θα σας μαγέψει με τις καταπληκτικές πεντακάθαρες παραλίες του, ερημικές και μη. Τους καλοκαιρινούς μήνες η Ψέριμος συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες που μεταβαίνουν στο νησί είτε με καϊκάκια από τα γειτονικά νησιά είτε με τα δικά τους σκάφη και φουσκωτά.

Καθημερινά, υπάρχει καραβάκι που ξεκινάει από την Πόθια της Καλύμνου κατά τις 09.30 το πρωί και φτάνει στην Ψέριμο μετά από 50 λεπτά περίπου. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, καθώς θα συναντήσετε αρκετές βραχονησίδες με περίεργους σχηματισμούς. Το καραβάκι επιστρέφει το απόγευμα, στις 17.00 τις καθημερινές και 18.00 τις Κυριακές.

Φτάνοντας στο λιμάνι της Ψερίμου θα συναντήσετε μία πανέμορφη αμμώδη παραλία, με γαλαζοπράσινα νερά. Εκεί μπορείτε να βρείτε επίσης καφετέριες και ταβερνάκια. Στο νησί υπάρχουν κι άλλες παραλίες (Βαθύ, Μαραθώντας), σε απόσταση 1,5 έως 2 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Εάν θέλετε να τις επισκεφτείτε θα χρειαστεί να καλύψετε την απόσταση με τα πόδια, για αυτό θα ήταν καλό να είστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα παπούτσια και να έχετε μαζί σας νερό και καπέλο.