Επικοινωνία

Πόθια

Η Πόθια είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Καλύμνου. Η οικοδόμηση της Πόθιας ξεκίνησε στις αρχές του 1850, καθώς τότε άρχισαν να ελαττώνονται οι επιδρομές των πειρατών και έτσι οι κάτοικοι άρχισαν σιγά σιγά να μεταφέρουν τις κατοικίες τους εκτός του Κάστρου της Χώρας που τους προστάτευε. Τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά, με πρόσωπο στη θάλασσα, και χωρίζονται μεταξύ τους με στενά σοκάκια. Περπατώντας σε αυτά μπορείτε να διακρίνετε τις ιταλικές επιρροές αλλά και τα έντονα στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού στα παραδοσιακά κτίσματα. Στις συνοικίες της Υπαπαντής, της Ευαγγελίστριας, του Αγίου Θεολόγου και στις Πατήθριες θα συναντήσετε τα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια.

Pothia By N. SMalios

Σήμερα η Πόθια αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, όπου θα βρείτε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες όπως αστυνομία, ταχυδρομείο, λιμεναρχείο, νοσοκομείο κ.α. Επίσης υπάρχουν πολλές παροχές για τους επισκέπτες του νησιού, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και ξενοδοχεία.

Pothia

Στην Πόθια μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου, που φιλοξενεί διάφορους θησαυρούς που έχουν κατά καιρούς ανασυρθεί από το βυθό και παρουσιάζει την ιστορία του νησιού σε διάρκεια χιλιετιών, το Ναυτικό Μουσείο, όπου παρουσιάζεται ό,τι σχετίζεται με την μεγάλη ναυτιλιακή δραστηριότητα των Καλύμνιων και τη σπογγαλιεία και εκτίθενται αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων, και φυσικά το Αρχοντικό της οικογένειας Βουβάλη, για να πάρετε μια γεύση σχετικά με τη νησιωτική αστική αρχιτεκτονική της Καλύμνου.

Pothia

Στην προκυμαία της Πόθιας βρίσκεται η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Εκεί αξίζει να δείτε το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο της, το οποίο είναι φιλοτεχνημένο από τον σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Πολλές εκκλησίες της Πόθιας και της Καλύμνου γενικά κοσμούνται από έργα μεγάλων καλύμνιων ζωγράφων όπως των Σ. Μαγκλή, Μ. Αλαχούζου, Γ. Οικονόμου, Τ. Κουρούνη, Ν. Μάγκου, Θ. Μπιλλήρη, Ε. Χούλη και Σ. Πιζάνια.

Κοντά στην Πόθια βρίσκονται πολλές παραλίες, μεταξύ των οποίων και τα Θέρμα, μια περιοχή με θερμοπηγές που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Παραλίες: